NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
NEMZETBIZTONSÁGI INTÉZET

Bécsi tanulmányút

Április 23-án szakmai tanulmányúton jártak Bécsben a Nemzetbiztonsági Szakkollégium hallgatói. Még a korai indulás és az esős idő sem vette el a hallgatók töretlen lelkesedését a szakmai nap első programjától – a Hadtörténeti Múzeum megtekintésétől. A bécsi Hadtörténeti Múzeum az osztrák hadsereg történetét és relikviáit mutatja be a 16. századtól egészen a második világháborúig, külön kiállító részt szentelve a haditengerészek életének szemléltetésére. A múzeum gyűjteményébe a legkülönfélébb fegyverek, egyenruhák, zászlók, festmények, metszetek és még megannyi más, a hadsereg és a császári udvar életéhez kapcsolódó műtárgy tartozik. Talán az egyik legérdekesebb ereklye az 1914-es szarajevói merényletből megőrzött, a trónörökösi párt szállító gépkocsi, és a főherceg aznap viselt ruhája.

A múzeumi látogatás után a hallgatók a Bécsi Magyar Nagykövetséget látogathatták meg. A nagykövetségen lehetőség volt beszélgetni többek között Dr. Bán Janka első beosztottal és Dr. Kuli Petrával, a belpolitikai ügyekkel foglalkozó diplomatával. Megismerhették a nagykövetség történelmét, betekintést nyerhettek a mindennapi feladatok körébe, és rálátást kaptak a diplomata élet kihívásaira.

Az élményekben gazdag nap végén még egy kötetlen, közös városnézésre is alkalom nyílt, aminek keretein belül Bécs utcáit járva a hallgatók megnézték a Parlamentet és a Szent István-székesegyházat is.

A szakmai nap során a résztvevők számos új és érdekes ismerettel gazdagodhattak. A szervezők és a hallgatók ezúton is szeretnék megköszönni a Bécsi Magyar Nagykövetség munkatársainak a szívélyes fogadtatást, és az Egyetemnek a tanulmányi út létrejöttének biztosítását.

 

Szöveg: Saly Veronika

Fotó: Szabó Orsolya