NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
NEMZETBIZTONSÁGI INTÉZET

Carlos szerint a világ

Carlosról, az egykori hírhedt terroristáról írt könyvet a magyar oknyomozó újságíró, Liszkai László. A szerzőnek ez már a második könyve a Sakál becenevet viselő venezuelai származású férfiról, aki most személyesen mesélte el neki élete történetének fontosabb fejezeteit. A könyvet a Nemzetbiztonsági Intézet szervezésében a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen is bemutatták.

Köszöntőjében dr. habil Resperger István ezredes elmondta, hogy a nemzetbiztonsági szakembereknek is szükségük van azokra az ismeretekre, amelyeket különböző könyvekből és videókból szerezhetnek meg. Az NKE Nemzetbiztonsági Intézet igazgatója mutatta be a jelenlévőknek a Carlosról készült könyv szerzőjét, Liszkai Lászlót. Az oknyomozó újságíró még 1992-ben írt egy könyvet a Sakál néven ismertté vált terroristáról, aki már több mint 20 éve egy francia börtönben raboskodik. Liszkait egy francia tévéműsorban látta Carlos, aki megkérte, hogy menjen be hozzá beszélgetni. Hat hónapon keresztül, minden hétvégén bent volt nála, így szerezte meg azokat az információkat, amelyek végül egy új könyvvé álltak össze. Az újságíró elmondta, hogy kérdései mintegy hatvan százalékára kapott konkrét választ, de ezek egy részét is le kellett ellenőriznie. Ez azért is volt nehéz, mert az akkori események tanúi már többségében nem élnek. Liszkai szerint Carlos egy képzelt álomvilágban éli életét a börtönben, a mai napig azt állítja, hogy 5-600 fegyveres várja őt Libanonban, ha kiszabadul. Erre azonban valószínűleg már nem kerül sor, hiszen életfogytiglani büntetését tölti. A személyes beszélgetések során azt mondta Liszkainak, hogy 83 emberrel végzett saját kezűleg, és több száz további áldozat köthető a nevéhez a különböző terrorakcióknak köszönhetően. Elhangzott, hogy a „Sakál” a rendszerváltás előtt több évig Magyarországon is élt, egy budapesti villában. Az akkori politikai vezetés is tudott róla, és csak 1985-ben utasították ki az országból. Liszkai László elmondta, hogy Carlos a börtönben is sokat olvas, és különböző forrásokból tájékozódik a világ dolgairól, amelyekről határozott véleménye is van. Az egykori multimilliomos terroristavezér ma szinte teljesen nincstelen, vagyonát elkobozták.

A rendezvényt követően Liszkai Lászlóval interjú is készült, amelyet a Bonum Publicum egyetemi magazin áprilisi számában olvashatnak majd.

 

Szöveg: Szöőr Ádám

Fotó: Szilágyi Dénes


Címkék: Könyvbemutató NBI