Radikalizáció elleni harc a gyakorlatban

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetbiztonsági Intézete és az Alapítvány a Népirtás és Tömeges Atrocitások Nemzetközi Megelőzéséért 2018. június 26-án sikeres nemzetközi konferenciát rendezett “Radikalizáció megelőzése a gyakorlatban” címmel az egyetem Bolyai termében, amelyet az Európai Unió Belső Biztonsági Alapja és a Belügyminisztérium is támogatott “A radikalizáció megelőzése a büntetés-végrehajtási intézményekben” című projekt keretében.

A rendezvényt Dr. Kaiser Ferenc, az NKE-NBI Katonai Nemzetbiztonsági Tanszékének vezetője nyitotta meg. A résztvevőket üdvözölte továbbá Somogyvári Mihály bv. alezredes, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának képviselője, valamint Csontos Enikő, az Európai Unió magyarországi delegáció Politikai Osztályának vezetője. Mindhárman aláhúzták, hogy a radikalizáció napjaink egyik legnagyobb kihívása, és kicsi az esély arra, hogy a terrorizmus jelentette fenyegetés Európában változna a közeljövőben. Bár Magyarországon ennek jeleit még nem tapasztalhatjuk, intézményesen fel kell készülniük a radikalizáció megelőzésére és kezelésére ahhoz, hogy szükség esetén megfelelően és idejében reagálhassanak.

Vitaindító előadást Sergej Augustin Ardelja, a Radicalization Awareness Network (RAN) képviselője tartott, amelynek során bemutatta a RAN-t, valamint ismertette a polarizáció helyét és szerepét a radikalizáció folyamatában.

A konferencia első részében Dr. Tálas Péter, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának igazgatója előadásában az iszlám terrorizmus európai tevékenységében  és az arról alkotott európai felfogásban bekövetkezett változásokról, Kalmár Anna, a Tom Lantos Intézet munkatársa az Intézet antiszemitizmus és roma-ellenességi oktatási programjairól, Sergej Augustin Erdelja az úgynevezett „multi-agency” megközelítésről, Tatár György, az  Alapítvány a Népirtás és Tömeges Atrocitások Nemzetközi Megelőzéséért vezetője pedig a radikalizmus elleni küzdelem új eszközeiről beszélt.

A második részben  Héra Gábor szociológus, “A radikalizáció megelőzése a büntetés-végrehajtási intézményekben” című projekt vezető kutatója mutatta be öt hazai büntetés-végrehajtási intézet állományában végzett felmérések, a szakmai továbbképzések, valamint a  fogvatartottakkal folytatott életinterjúk tapasztalatait. Robert Örell, a RAN Exit munkacsoportjának vezetője, valamint Fliegauf Gergely, az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának munkatársa pedig dán, magyar, amerikai és svéd esetpéldákon keresztül adott betekintést a radikalizáció elleni fellépés során a büntetésvégrehajtás terén alkalmazott eszközökről és képességjavító módszerekről.

A rendezvény egyedi teret és lehetőséget biztosított a szakértőknek és a hallgatóságnak egyaránt arra, hogy intenzív párbeszédet folytassanak a radikalizáció elleni küzdelem szakterületein folyó tevékenységről, nemzetközi tapasztalatokról és kihívásokról.

 

Szöveg: NBI

Fotó: Szilágyi Dénes