NBI Doktorandusz a Milipol Asia Pacific konferencián

Kitekintés a dél-kelet ázsiai régió biztonságpolitikai kihívásainak jelenére

- összefoglaló az Milipol Asia Pacific konferenciáról

 

A dél-kelet-ázsiai térségben minden évben megrendezésre kerülő, hadiipari kiállítással egybekötött Milipol Asia Pacific belügyi és biztonságpolitikai konferenciának az idei évben, mintegy 62 ország részvétele mellett, Szingapúr adott otthon. Központi témája a szakmaközi együttműködés volt a bűnmegelőzésben (A Collaborative Response to Criminal Innovation), különösen a terrorizmus és szervezett bűnözés területéhez kapcsolódóan. Az eseményen egyetemünket és a Hadtudományi Doktori Iskolát meghívott előadóként, Horváth-Sántha Hanga, harmadéves doktorandusz hallgató képviselte.

Az április eleji háromnapos konferencián több érdekfeszítő előadás volt hallható a dél-kelet ázsiai térség aktuális biztonsági kihívásairól. Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC) regionális irodájának igazgató-helyettese a térségben egyre növekedő drogkereskedelemre hívta fel a figyelmet, amelynek bevételei napjainkban már számos térségbeli ország GDP-jét is meghaladja. Tang King Shang volt hongkongi rendőrkapitány előadásában a polgári légiközlekedés előtt álló kihívásokról beszélt, tekintettel az egyre növekedő légi forgalomra. 2019-ben a légi utasok száma globálisan elérte a 4,6 milliárdot, ez pedig jelentős bővítéseket vetít előre a légi forgalmat érintő összes területen (repterek, repülőgépek, személyzet). A szakértő véleménye szerint biztonság szempontjából a személyzet jelenti a legnagyobb kihívást – nem utolsósorban a fontos rendszerekhez való hozzáférésük miatt. Michael Chertoff volt amerikai belügyminiszter az információs hadviselésről és az álhírek manipulálás, megosztás és a geopolitikai konfliktusok szítása céljából történő felhasználásáról értekezett. Roman Quadvlieg, az ausztrál vám- és határőrség volt igazgatója az országában tapasztalt militáns iszlamista radikalizálódásról beszélt, valamint azokról a személyekről, akik Szíriába vagy Irakba utazva csatlakoztak az Iszlám Állam terrorista szervezethez (gyakran gyermekeikkel együtt).

További előadások voltak hallhatók a 2023-as párizsi olimpia biztonságának szavatolásáról és az ezt támogató technológiákról, arcfelismerő és a tömeges megmozdulásokat elemző számítógépes rendszerekről; a márciusi christchurch-i merényletről; az etikus hackerek alkalmazásáról és a dél-kelet ázsiai térség dzsihádista indíttatású fenyegetéseiről. Ez utóbbival kapcsolatosan egyöntetűen hangsúlyozták a malajziai, indonéz valamint szingapúri kutatók, hogy a jelenség az elkövetkező pár évben minden valószínűség szerint jelentősen meghatározza a térség biztonsági kihívásait. A régió érintett országai – Európához hasonlóan – most szembesülnek a visszatérő dzsihádistákkal, akik az Iszlám Államtól visszaszerzett területekről igyekeznek visszaszivárogni. A különböző egyetemeket képviselő kutatók kiemelték, hogy az Iszlám Állam egyik legelső érdekeltsége a dél-kelet ázsiai terjeszkedés volt, ehhez pedig igyekeztek maximálisan kihasználni a helyi etnikai vagy vallási konfliktusokat, társadalmi feszültségeket (mint ahogy ezt tették például a Fülöp-szigetek muszlim többségű tartományában, Mindanaoban).

Előadásában Horváth-Sántha Hanga az Európai Unió tagállamainak a szélsőséges és erőszakos radikalizálódás szakmaközi együttműködésen alapuló megelőzésével kapcsolatos jó gyakorlatait mutatta be. A tagállamok nemzeti szintű intézkedései mellett, a magyar előadó előadásában az Európai Bizottság által létrehozott – immáron több mint 3000 gyakorló szakembert felölelő – szakértői hálózat (Radicalisation Awareness Network, RAN), tevékenységéről is megemlékezett, melynek elsődleges célja a radikalizálódás megelőzése érdekében történő tapasztalatok és információ bizalmas cseréje. Hazai példaként utalt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetbiztonsági Intézetének említett területen kifejtett fontos tevékenységére, továbbá arra a magyar szakemberi hálózatra, amelyet az Intézet munkatársai hívtak életre még 2016 őszén.

A konferencia összefoglalója – teljes terjedelmében – rövidesen az egyetem honlapján is elérhető lesz.