NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
NEMZETBIZTONSÁGI INTÉZET

Magas szintű tudással a nemzet biztonságáért

Átvették oklevelüket a Nemzetbiztonsági Intézet végzősei a Ludovika Főépület Szent László Kápolnájában tartott ünnepségen július 5-én. Ebben az évben közel hatvanan kaptak oklevelet a Felsővezetői Nemzetbiztonsági Tanfolyamon, valamint a polgári és katonai nemzetbiztonsági alap- és mesterképzések valamelyikén.

A Nemzetbiztonsági Intézet hallgatói a Hadtudományi és Honvédtisztképző Karon zajló nemzetbiztonsági alap- és mesterképzés katonai nemzetbiztonsági specializációján, a Rendészettudományi Kar képzései között helyet kapó polgári nemzetbiztonsági alap- és mesterképzés specializációin, valamint a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem együttműködése keretében szervezett, Felsővezetői Nemzetbiztonsági Tanfolyamon vették át oklevelüket az Egyetem, az érintett karok és a szolgálat vezetőitől.

A Szent László Kápolnában tartott ünnepségen Deli Gergely rektor arról beszélt, hogy a végzősök a haza és a nemzet biztonsága érdekében saját mesterségüket és a tudomány munkamódszereit is használva „érettebb és magasabb szintű tudás birtokába kerültek”. Mindezt úgy, hogy nem kürtölik világgá titkaikat, kerülik a nyilvánosságot, munkamódszereik titokban maradnak és eredményeiket sem publikálják. „Igyekeznek azokat csendben és gyorsan eljuttatni azon kevesekhez, akik azt egyáltalán megtudhatják, elolvashatják, hasznosíthatják. Nevüket is innen kapták: nevezik őket titkos szolgáknak, elhárítóknak, hírszerzőknek, felderítőknek, manapság hivatalosan pedig nemzetbiztonsági munkatársaknak” – tette hozzá Deli Gergely.

„Önökre nagy szükség van!” – utalt beszédében a frissen végzetteknek a megváltozott biztonsági környezetben egyre hangsúlyosabb szerepére a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő államtitkár. Papp Károly a közelmúlt és a közeljövő kihívásai között a szomszédunkban zajló háborút, az illegális migrációt, a pandémiát, de a kibertérben megjelenő jogsértések egyre gyarapodó számát, az energiabiztonságot és az ellátási láncok problémáját is említette.

Az ünnepi beszédek után átvették diplomájukat a Felsővezetői Nemzetbiztonsági Tanfolyamon, a nemzetbiztonsági alap- és mesterszak katonai specializációján, valamint a polgári nemzetbiztonsági alap- és mesterszakon végzett hallgatók. Az okleveleket Deli Gergely rektor, Pohl Árpád dandártábornok, a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja, Kovács Gábor r. vezérőrnagy, a Rendészettudományi Kar dékánja, Dobák Imre nb. ezredes, a Nemzetbiztonsági Intézet vezetője, valamint Oroszi Zsolt vezérőrnagy, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgató-helyettese adta át. A kiemelkedő tanulmányi eredményt elérteket különdíjak átadásával ismerték el. Az ünnepségen közreműködött a Magyar Honvédség Vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár zenekara.

 

Szöveg: Tasi Tibor

Fotó: Szilágyi Dénes