NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
NEMZETBIZTONSÁGI INTÉZET

Innováció felsőfokon – Díjat nyert a Terrorelhárítási Tanszék

Innováció felsőfokon – Díjat nyert a Terrorelhárítási Tanszék

 Innovatív Tanszék Díjat nyert 2023-ban a Terrorelhárítási Tanszék, melyet a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatási rektorhelyettese az általa felügyelt Kreatív Tanulás Program keretében írt ki az egyetemen működő tanszékek és a tanszékeken dolgozó oktatók részére. 

Hatalmas örömmel és nem kis büszkeséggel vehette át szerda délután az Innovatív Tanszék Díjat – 3. helyezettként – a Terrorelhárítási Tanszék. Az eredményhirdetésre és a Díj átadására – a Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében – 2023. november 15-én 16.00 órától került sor ünnepélyes keretek között a Ludovika Főépület Zrínyi termében.

Az ünnepélyes díjátadót az NKE oktatási rektorhelyettese, Prof. Dr. Christián László r. dandártábornok úr nyitotta meg. Beszédében elmondta, hogy a díjazott tanszékek kiemelt jelentőséggel bírnak az egyetem életében és az oktatás magas színvonalú minőségének kialakításában, hiszen ezen tanszékek jövőorientáltak, nem félnek a változásoktól, hanem a változásban a fejlődés lehetőségét látják meg és azt ki is aknázzák. Kifejezte, hogy bár a Kreatív Tanulás Program és ennek menedzselésére létrehozott Kreatív Tanulás Iroda még csak alig hároméves múltra tekint vissza, ugyanakkor ez idő alatt messze jutottak el azzal a hozzáállással és motivációval, melyről az idén díjazott, kreatív és innovatív tanszékek tevékenysége is tanúskodik.

Az Innovatív Tanszék Díj lehetőséget biztosít az oktatók módszertani megújulására, és ezzel együtt a hallgatók számára is élményszerűséget nyújt, valamint lehetőséget a konstruktív tanulási környezet megteremtésére.

A Díj célja, hogy elismerje azokat a tanszékeket, amelyek a Kreatív Tanulás Program megvalósításában aktívan részt vesznek, részvételükkel támogatják az Egyetemen folyó oktatásmódszertani paradigmaváltást.

A TEK Tanszék a Magánbiztonsági Tanszékkel megosztott harmadik helyezést ért el, második helyen a Hadtörténelmi, Filozófiai és Kultúrtörténeti Tanszék végzett, a pálmát pedig ebben az évben a szolnoki Repülésirányító és Repülő-hajózó Tanszék vitte el.

A TEK Tanszék kicsi, ám annál lelkesebb csapata minden területen igyekezett újat alkotni és dinamikusan fejleszteni a Tanszéket az elmúlt időszakban és ezt tervezi a jövőben is. Az elismerés elnyerése nem lett volna lehetséges a tanszék kollégáinak kitartó munkája, a Rendészettudományi Kar és a Terrorelhárítási Központ vezetőinek támogatása és a különböző egyetemi szervezetekkel kialakított együttműködések és támogatások nélkül.

A TEK Tanszék legnagyobb újítását 2023-ban a „3S - Simulate - Struggle – Solve” névre hallgató egyedi applikáció létrehozása jelentette, melynek eredményeként lehetőség nyílt arra, hogy a diákok játékos szimuláció keretein belül tanulják meg, hogy a nemzetközi közösséget érintő problémák megoldása rendszeresen több fajta, radikálisan eltérő, összkormányzati, sokszor nemzetközi akciók összességéből áll össze. Az élményalapú oktatás fejlesztése tehát a TEK Tanszék szívügye és a Tanszék dolgozói közel két éve dolgoznak a nyugati mintákon alapuló, úgynevezett „problem based learning” (PBL) oktatásban való megjelenítésében, melynek segítségével a hallgatók egy olyan interaktív módszertan segítségével tudják elsajátítani a tanultakat, mely lehetővé teszi számukra, hogy az elméleti tananyagot gyakorlatias közegben is fel tudják használni.

Szöveg: Rémai Dániel r. őrnagy