NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
NEMZETBIZTONSÁGI INTÉZET

TEK Tanszéki Est

TEK Tanszék – Rendkívüli TEK Módszertani Előadás – Középpontban a mesterséges intelligencia

A Terrorelhárítási Tanszék nagy örömmel hirdette meg 2024. március 27-én rendezett különleges előadását, melyet Dr. Petruska Ferenc alezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Honvédelmi Jogi és Igazgatási Tanszékének elismert vezetője tartott. Az előadás középpontjában a mesterséges intelligencia állt, az a technológia, amelyet sokan a jövő meghatározó erejének tartanak, különös tekintettel annak tudományos kutatásban és oktatásban betöltött, illetve várható szerepére.

A mesterséges intelligencia, mint a modern kor egyik legforradalmibb technológiája, már most is lenyűgöző lehetőségeket nyit meg előttünk. A tudományos kutatás terén lehetővé teszi az adatok gyorsabb és pontosabb feldolgozását, összetett modellek és szimulációk futtatását, szövegek alkotását. Az oktatás területén személyre szabott tanulási utakat kínál, amelyek figyelembe veszik az egyes diákok tanulási stílusát és tempóját, ezáltal forradalmasítva a tanulás élményét és hatékonyságát.

Dr. Petruska Ferenc tanszékvezető úr előadása során külön hangsúlyt fektetett arra, hogyan formálja át a mesterséges intelligencia a tudományos kutatás paradigmáit, lehetővé téve új kérdések felvetését és válaszok megtalálását olyan területeken, amelyek korábban hozzáférhetetlenek voltak a kutatók számára. A mesterséges intelligencia képes a kutatási folyamat minden elemét megújítani, a hipotézisek generálásától és a kísérletek tervezésétől kezdve az adatgyűjtésen és elemzésen át egészen a szövegalkotásig és a következtetések levonásáig.

Az előadás sok érdeklődőt vonzott, intenzív érdeklődést váltott ki, és számos kérdést generált, ami alátámasztja a téma aktualitását és fontosságát. Az, hogy Tanszékvezető úr megosztotta gazdag tapasztalatait és tudását, nem csupán inspiráló volt minden jelenlévő számára, de tovább növelte a bizonyosságot arról, hogy a mesterséges intelligencia által kínált lehetőségek megismerése és alkalmazása kulcsfontosságú mindenki számára, aki a jövő tudományos és oktatási kihívásaival szeretne lépést tartani.

A Terrorelhárítási Tanszék a jövőben is tervezi hasonló Módszertani Előadás szervezését, amely minden érdeklődő számára nyitott.

Jelen beszámoló szerzője a ChatGTP 4.0.

 


Címkék: TEK Tanszéki est