NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
NEMZETBIZTONSÁGI INTÉZET

TEK Tanszéki Est

TEK Tanszék – TEK Módszertani Előadás – Az online megtévesztés árnyékában: Tartalomelemzés, mint kulcs a digitális kor kihívásaihoz

 

A Terrorelhárítási Tanszék 2024. április 4-én szervezte meg soron következő módszertani előadását, amely az online világban rejlő megtévesztések felismerésének és kezelésének fontosságát helyezte fókuszba. Az esemény előadója Jakusné dr. Harnos Éva, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Biztonsági Tanulmányok Tanszékének elismert egyetemi docense volt, aki mélyreható betekintést nyújtott a tartalomelemzés alkalmazásának jelentőségéről ebben a fontos küzdelemben.

Bár a rendezvényt a Húsvét közeledte és a rövid munkahét hatása miatt, a megszokottnál kevesebb érdeklődő kísérte figyelemmel, azok, akik részt vettek, lenyűgözve hallgatták az előadást. A téma aktualitása és relevanciája kiemelkedő volt, a hallgatóság élénk érdeklődést mutatott, számos kérdéssel fordultak Jakusné dr. Harnos Éva docens asszony felé, aki kimerítő válaszokkal és példákkal szolgált.

Az előadás keretében külön hangsúlyt kapott a tartalomelemzés módszertanának alkalmazása az online megtévesztések felismerésében. A digitális korban, ahol az információk gyakran elárasztanak bennünket, létfontosságúvá válik a kétes forrásból származó tartalmak azonosítása és értékelése. A tartalomelemzés, mint módszer, lehetővé teszi számunkra, hogy strukturált és objektív módon közelítsünk az információkhoz, segít kiszűrni a félrevezető, manipulatív vagy hamis tartalmakat, így védelmet nyújtva a felhasználóknak az online tér káros hatásaival szemben.

Az előadásban bemutatásra került, hogy a tartalomelemzés nemcsak a nyelvi és szöveges elemek, hanem a képi és multimédiás tartalmak mélyebb értelmezésére is kiterjed. Ez a megközelítés kritikus gondolkodást igényel, és felvértezi a felhasználókat az online térben rejlő csalások és megtévesztések azonosítására.

A digitális világ árnyalatainak megértése és a megtévesztések elleni védekezés kulcsfontosságú a modern társadalomban. Az, hogy Jakusné dr. Harnos Éva megosztotta velünk tudását, nem csupán a jelen lévők számára jelentett gazdagodást, hanem az egész közösség számára is iránytűt ad a digitális világban való tájékozódáshoz.

A Terrorelhárítási Tanszék további előadásokkal kívánja folytatni ezt az értékes párbeszédet, mely minden érdeklődő előtt nyitva áll, aki szeretné mélyebben megérteni a digitális korunk rejtélyeit és veszélyeit.


Címkék: TEK Tanszéki est