NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
NEMZETBIZTONSÁGI INTÉZET

Új technológiák és lehetőségek a hírszerzésben

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) adott otthont az Európai Hírszerzési Kollégium (ICE) OSINT: Új technológiák és lehetőségek című vezetőképző tanfolyamának április 15. és 18. között, amelyen 17 európai ország képviselői vettek részt.

Deli Gergely rektor hivatalában fogadta a rendezvény alkalmából Magyarországra látógató Francois Fischert, az ICE Állandó Titkárságának igazgatóját. A megbeszélésen áttekintették az Európai Hírszerzési Kollégium és az NKE közötti együttműködés további lehetőségeit.

Az ICE egy, az Európai Unió intézményeitől független kormányközi szervezet, amely összefogja a tagállamok hírszerző közösségeit, valamint a hírszerzéssel kapcsolatos politikai döntéshozókat, valamint a hírszerzéssel foglalkozó akadémiai kutató- és oktatóműhelyeket. A szervezet célkitűzése a stratégiai gondolkodás ösztönzése és egy közös európai hírszerzési kultúra kialakítása.

Célkitűzéseinek megvalósítása érdekében az ICE a tagállamok hírszerzőszolgálatainak, valamint azok akadémiai partnereinek együttműködésével szakmai szemináriumokat, a hírszerzést a szélesebb közvéleménnyel megismertető fórumokat, valamint akadémiai programokat szervez.

Az ICE-nek 25 európai ország a tagja. Magyarországot a szervezet 2019. évi megalakulása óta az Információs Hivatal, az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, a Nemzeti Információs Központ, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat, valamint a Terrorelhárítási Központ képviseli. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem a párizsi központú nemzetközi szervezet egyetlen magyarországi akadémiai partnere.

 

Szöveg: Hellebrandt László

Fotó: Szilágyi Dénes