NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
NEMZETBIZTONSÁGI INTÉZET

Elismerések a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából

2017. november 30-án adta át a Belügyi Tudományos Tanács és a Rendőrség Tudományos Tanácsa a Magyar Tudomány Ünnepe keretében rendezett ünnepélyes zárórendezvényén az idén meghirdetett tudományos pályázatok díjait, ahol a Nemzetbiztonsági Szakkollégium tagjai is elismerésben részesültek.

Az „Új évezred kihívásai - Digitális, infokommunikációs képességek” című pályázaton a Kiberbiztonsági Kihívások Kutatósejt mentorai és tagjai a második és a harmadik helyezésért járó díjat vehették át. A második helyen díjazott pályamunka "A főváros ivóvíz-ellátó rendszere ellen intézett informatikai támadás potenciális következményei és azok felszámolásának megoldási lehetőségei" címmel egy olyan feltételezett helyzetet mutatott be, amelyben Budapest ivóvízellátását és közlekedési infrastruktúráját érte kiber- és fizikai támadássorozat. A négy fős szerzői csoport (Almási Csaba, Bártfia Fanni, Kiss Sándor és Margitics József) dr. Gyaraki Réka r. őrnagy és Dr. Bonnyai Tünde tű. őrnagy támogatásával – bemutatta az alapszituációt, felvázolta a hatályos jogszabályi környezet alapján tehető intézkedéseket, majd ezek elemzése alapján javaslatokat tett a kialakult veszélyhelyzet elhárítása, a bűncselekmény felderítése és a magánbiztonsági szektor bevonási lehetőségeire.

A kutatócsoport szintén oszlopos tagjának 3. helyezést elért dolgozata a „Humán kockázatok a kritikus információs infrastruktúrában” címmel az emberi tényező vizsgálatát helyezte a középpontba. A Nemzeti Kibervédelmi Intézet igazgatója a bírálat során hangsúlyozta a téma szükségszerűségét, hiszen bár napjainkban az egyre fejlődő technikai képességek nagyobb biztonságot ígérnek, a felhasználók biztonságtudatossága nélkül nem tudják garantálni a megfelelő védettséget.

A Rendőrség Tudományos Tanácsa különdíjban részesítette Dr. Lakatos Péter, Saláta Zsuzsanna és Hangácsi Ádám, a Migrációs Kutatósejt tagjának közös pályázatát, amely "Közszolgálati logisztika a gyakorlatban, avagy az illegális migrációval kapcsolatos rendőrségi feladatok támogatása" címmel került benyújtásra. Az alkotók a migrációs kihívást, valamint az azzal kapcsolatos logisztikai problémák vizsgálatát vették górcső alá, felhívva a figyelmet a déli határon kialakult határvédelmi helyzetre és a rendőrség logisztikai, ellátási rendszerére terhelődő nyomásra.