Beszámoló a Nemzetbiztonsági Szakkollégium Makovecz’18 tehetséggondozó programban szerzett tapasztalatairól

2017. január 27. és február 4. közötti időszakban, a Nemzetbiztonsági Szakkollégium nyolc hallgatója abban a megtiszteltetésben részesült, hogy a Makovecz program keretein belül megszervezett tehetséggondozó programban kiutazhattunk Erdélybe. A kilenc nap során csoportunk vezetője Dr. Németh András őrnagy, egyetemi docens, az Egyetemi Tudományos Diákköri Tanács elnöke volt. A program helyszínéül az Erdélyi Magyar Tudományegyetem 3 kara, a kolozsvári, a marosvásárhelyi és a csíkszeredai kar adott otthont. Külön örömünkre szolgált, hogy betekintést nyerhettünk a határon túl élő honfitársaink felsőoktatási intézményben töltött mindennapjaiba, oktatási és egyetemi életébe.

Látogatásunk első négy napját Kolozsváron töltöttük, ahol már közvetlenül a megérkezésünkkor egy csodálatos kulturális program részesei lehettünk, mely során a Kolozsvári Állami Magyar Színházban tekinthettük meg Béres László rendezésében a Légy Jó Mindhalálig című musicalt. A nap további részében Kolozsvár látványosságainak felfedezésére indultunk. A további napokban betekintést nyertünk a Kolozsvári Kar életének mindennapjaiba. Részt vettünk különböző előadásokon, megismerkedtünk a helyi Hallgatói Önkormányzat (HÖK) vezetésével. Továbbá Dr. Murádin János adjunktus és dr. Lupescu Radu docens vezette városnézés alkalmával megismerhettük Kolozsvár belvárosának magyar vonatkozású múltját, érdekességeit, mely során Hunyadi Mátyás szülőházához is ellátogattunk. Dr. Murádin János adjunktus kutatásának eredményeképpen egy, a kar területén felállított Gulag- és makett kiállításon vezettet körbe minket és így, részletes és élmény gazdag beszámolót kaptunk a Kolozsvár és környékén élők sorsáról, a világháború idejéről. Következő nap Dr. Horváth Zsófia adjunktus vezetésével részt vettünk egy interaktív önismereti foglalkozáson, személyiségteszteket töltöttünk ki és közösen elemeztük azokat. A HÖK baráti kedvességgel fogadott minket, mindent megtettek azért, hogy jól érezzük magunkat, ennek érdekében közös játékokkal és ismerkedő programokkal készültek számunkra. Dr. Balogh Adalbert tudományos rektorhelyettes és EDTD elnök, illetve a szakkollégiumi vezetők közösen konzultációt tartottak a szakkollégiumokkal kapcsolatos kérdésekről, mely során szó esett a helyi szakkollégiumok akkreditációjában való segítségnyújtásról, a közös konferenciák és trainingek szervezéséről, valamint mindennemű együttműködésről. A nap végén pedig Dr. Tonk Márton professzor és Dr. Bakk Miklós docens előadásain retorikai és politológiai ismeretekkel bővíthettük ismereteinket.

Mindezen élményekkel február elsején tovább utaztunk és a következő megállóhelyünk Marosvásárhely volt. Itt azonban csak egy napos látogatást tettünk. A Marosvásárhelyi Karon található mérnöki, mechatronikai és agrármérnöki laborokban vezettek körbe minket, és rálátást kaptunk az ott hallgató diákok napi életére. A helyi karon szakkollégiumunk egyik honvéd tisztjelölt hallgatója további 3 társával a mechatronikai laborban egy hetes gyakorlat során elsajátítottak olyan ismereteket, mely eredményeképp a gyakorlat végén egy önjáró robotot sikerült megépíteniük. Ezen felül a Marosvásárhely főterén található - a magyar szecesszió gyöngyszemébe - a Kultúrpalotába látogattunk, ahol a helyi filharmonikus zenekar játékát is hallhattuk, sajnos csak egy kis időre.

Utazásunk következő és egyben a végső állomása Csíkszereda volt. A Sapientia egyetem legnagyobb kara található itt Székelyföld szívében. Számos kulturális és tudományos tapasztalatot szereztünk. Az egyetem oktatási és minőségbiztosítási rektorhelyettese, Dr. Mara Gyöngyvér asszony fogadott minket, vezetett körbe a kar területén, és biztosította számunkra ott tartózkodásunk során a maradéktalan kényelmet. Érkezésünkkor került megrendezésre a középiskolás hallgatók számára egy bűnügyi vetélkedő, melyre szeretettel vártak bennünket is. Természetesen a rendőr és honvéd tisztjelölt szakkollégistáink különös érdeklődéssel vettek részt ezen a programon. A nap további részében pedig Dr. Bakó Rozália docens és Dr. Kósa István előadásában mélyíthettük ismereteinket vezetés-szervezés elméleti, valamint szervezeti kommunikációs témakörben. Csíkszeredai tartózkodásunk során több más településre is ellátogattunk. Csíksomlyóra, ahol a helyi templom és református gimnázium jogutód épületét tekintettük meg és hallgathattuk meg a helyi érdekességeket. Csíkszentmártonban a helyi sörfőző manufaktúrában tettünk látogatást. Csíkszeredára visszatérve a Csíki székely múzeum kiállítótermeiben megismerkedhettünk interaktív módon a székely hagyományokkal.

Összességében az utazás és a szállás minden elvárásunknak megfelelt, nem szenvedtünk semmiben hiányt. A Nemzetbiztonsági Szakkollégium nevében ezúton is szeretném megköszönni a szervezőknek, hogy lehetőséget biztosítottak az érintett szakkollégistáknak a tehetséggondozó programon való részvételre. Külön köszönet Felegyi Júliának és Dr. Németh András őrnagy Úrnak a csoporthoz való türelmes és segítőkész hozzáállásért. Reméljük, hogy a jövőben is lehetősége nyílik szakkollégiumunk más hallgatóinak is a Makovecz programban való részvételre, hiszen ez a kilenc nap emléke örökre a szívünkben marad.

 

Csernus Kristóf

Nemzetbiztonsági Szakkollégium