Kirándult a szakkollégium!

2017. július 13-án a Somogy megyei Őrtilos és Belezna között épült Zrínyi-Újvár feltárásait tekinthették meg a Nemzetbiztonsági Szakkollégium tagjai.

Az őrséget, a horvátországi és a déli osztrák tartományok védelmére építette 1661-ben, Zrínyi Miklós horvát bán, költő és hadvezér. Az erődítményt a törökök 1664. július 7-én, csak több héten át tartó harc árán tudták elfoglalni. Ezt követően sajnos a várat felrobbantották, amely eltűnt a föld színéről, és soha nem építették újjá. Az akkor bent rekedt várvédőket legyilkolták, tetemüket pedig beledobták az udvaron lévő kútba, hogy megmérgezzék a vizet.

Így a teljesen megsemmisült várnak, a pontos elhelyezkedése sokáig bizonytalan volt. Azonban 2010-ben a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem és a Hadtörténeti Múzeum együttműködve elkészítették a Zrínyi-Újvár három dimenziós makettjét, melyhez a korabeli rajzokat, elbeszéléseket használták fel, és főként Montecuccoli generális 1664-ben, a vár török ostromát megelőzően készített vázlatát, amely szinte méterre pontosan behatárolja a vár pontos helyét, amely Őrtilos és Belezna között húzódott. Ekkor a műszeres feltárások során már nem is konkrétan a várat, hanem az ostrom nyomait keresték, ahol több száz leletet találtak, így bebizonyosodott, hogy tényleg ott állt a Zrínyi Újvár. Az ásatások folyamán előkerültek már sisakok, apró aranylemez töredékek, szablyák, kések, ágyúgolyók, és nemrégiben igen nagy előrelépést tettek a vár feltárása kapcsán, hiszen megtalálták a kulcsfontosságú kutat. Gratulálunk!

A szakkollégium összes tagja nevében állíthatom, hogy örök emlék maradt szívünkben ezen kirándulás, hiszen a történelmünk megismerése mellett, kicsit egymást is jobban megismerhettük. Reméljük számos ilyen remek lehetőség nyílik még számunkra szakkollégiumi éveink alatt.

Köszönjük ezt az élményt Prof. Dr. Padányi József mk. vezérőrnagy Úrnak és Dr. Németh András őrnagy Úrnak!